Table Manners


Precious chestnut hair face <3 Yoon Ji Hoo

Table Manners . Yeah , itu topik saya pada hari ini . Saya sangat tertarik dengan adab pemakanan setiap kaum di negara ini . Ada negara yang mengamalkan adab makanan yang sangat berdisiplin dan ada juga neagara yang tak kisah pun pasal semua tu . *Even kadang-kadang , segelintir kita makan pun , angkat kaki sebelah -___- . Heh , pernah ni , saya nampak di restoran , SCR bandar LD , orang tu angkat kaki kiri dia di kerusi , dan makan pakai tangan . EVEN WITH NOISES ! Aiyo . We do eat a lot , but not like a *** -___- . Mianhe of the rudeness :/

Okay . Here we go . Macam mana dengan manners orang Malaysia . Of course la macam biasa kan ?

1) Basuh tangan sebelum makan
2) Makan menggunakan tangan kanan
3) Dahulukan orang yang tua dahulu
4) Tidak dibenarkan membuat bising
5) Minta excusse apabila hendak ke tandas e.t.c

Tapi , kalau happy family duduk di satu meja yang sama ? Naa , tak juga tu makanan tercampak di kipas atau ceiling . Mungkin lada pun melekat di suis lampu :/ Eh , mustahil -___-

1) Of course , basuh tangan sebelum makan . Tapi , guna sudu -___-
2) Makan guna suda sambil membunyikan sudu yang bergeser dengan gigi . AIYO . Ngilu -___-
3) Ambil makanan sebelum orang tua ambil sebab set sudah di minda , bagi bahagian untuk diorang .
4) Bercerita pasal macam-macam . Menggosip lagi -____-
5) Mau bawa pinggan depan TV pun takpa .

Apakah .. Manners macam ni ? Hahahaha . DAEBAK actually . Hahaha , actually semua negara sama . Cuba kalau diorang sendiri , belum habis makanan dalam mulut pun , 2 3 suap lagi diorang suap . Hahahahaha ! All humans are the same and they make mistakes . ALOT ! Hahahaha !
La Tahzan ♥

No comments :

Post a Comment